Risico’s Goud Kopen

Het mag duidelijk zijn dat goud u een mooie winst op kan leveren als u het voor een gunstige prijs kunt kopen en verkopen. Toch zult u niet zonder enige risico’s goud kopen en het is verstandig om u daarvan goed op de hoogte te stellen voordat u een aankoop doet. Pas als u deze risico’s op waarde hebt geschat kunt u het juiste moment bepalen om tot aankoop over te gaan.

Aan welke risico’s fysiek goud kopen bloot staat valt niet met enkele woorden uit te leggen. Het belangrijkste is natuurlijk dat het een beleggingsproduct is waarvan de prijs afhankelijk is van de gehanteerde goudkoers. Deze goudkoers wordt vastgesteld op de internationale grondstoffen beurs van New York. Ook wordt deze koers wereldwijd gehanteerd voor het verhandelen van goud en fungeert daardoor als een soort van internationale valuta. Dat goud kopen risico’s inhoudt komt voor een groot deel omdat u zelf geen enkele invloed heeft op deze goudkoers. Op de internationale grondstoffen beurs in New York handelen grote beleggers en grote banken in grote hoeveelheden goud. Deze hoeveelheden staan in schril contrast tot risico’s van goud kopen die u neemt bij het fysiek goud kopen in veel kleinere hoeveelheden. Toch wordt deze officieel vastgestelde koers van goud overal gebruikt waardoor het een uniforme standaard voor iedereen is. Het feit echter dat u geen enkele invloed hebt op de vaststelling van deze koers in een van de belangrijkste feiten dat fysiek goud kopen risico’s in houdt. Een ander risico is dat deze internationaal gehanteerde koers vastgesteld wordt in een prijs in dollars per troy ounce goud.

Er is bij het bepalen van de goudkoers voor dollars gekozen omdat dit nu eenmaal de munteenheid van Amerika is en omdat het een munt is die wereldwijd goed geaccepteerd wordt. Er zijn veel landen waar de dollar zelfs in het dagelijkse betalingsverkeer gebruikt kan worden maar de risico’s van goud kopen worden pas echt duidelijk als u de dollar prijs omrekent naar plaatselijke valuta. De valuta handel is een andere vorm van beleggen die veel winst op kan leveren en waar druk gespeculeerd wordt. Risicoloos goud kopen is vrijwel onmogelijk omdat u nu eenmaal meestal een aankoop doet in de eigen valuta, in ons geval de euro. Hierdoor bent u niet alleen afhankelijk van de goudkoers zoals die op de internationale grondstoffen beurs wordt vastgesteld, maar ook van de wisselkoers. Dat goud kopen risico’s inhoudt komt dus omdat de prijs die u moet betalen afhankelijk is van twee factoren waarop u als belegger geen invloed heeft. De prijzen die op de website van de goud webwinkel worden weer gegeven worden iedere paar minuten vastgesteld aan de hand van de officiële goudkoers. Dat u niet zonder risico’s goud kopen kunt komt dan ook doordat de officieel vastgestelde goudkoers omgerekend wordt met de officiële valuta koers. De prijs die hier uit komt rollen zal vervolgens als basis dienen om de verkoop prijs vast te stellen. Op het moment dat u een aankoop plaats zal de definitieve prijs vastgesteld worden waardoor de risico’s van fysiek goud kopen volledig bij u komen te liggen.

Dit is aan de ene kant natuurlijk wel redelijk vervelend maar aan de andere kant kunt u ook niet verwachten dat een goud webwinkel of andere handelaar deze risico’s voor eigen rekening neemt. Toch kunt u met inachtneming van deze risico’s goud kopen en daarmee een mooie winst behalen. Uiteindelijk doet u uw aankoop in euro’s en ook de verkoop zal in euro’s plaats vinden. De wisselkoers zal natuurlijk wel van invloed zijn op de gehanteerde goudkoers, maar als de prijs die u moet betalen of die u geboden krijgt u niet aan staat, hoeft u natuurlijk niet tot aankoop of verkoop over te gaan. U bent hierin natuurlijk geheel vrij en kunt op deze wijze bij fysiek goud kopen risico’s vermijden. Dit is ook gelijk het grootste voordeel van fysiek goud kopen, u kunt zelf bepalen wanneer u koopt en verkoopt. U kunt bijna zeggen dat u hierdoor risicoloos goud kopen kunt al zult u op enig moment natuurlijk wel door de zure appel heen moeten bijten als de koersen niet helemaal mee werken en u toch graag een aankoop plaatsen wilt. In ieder geval kunt u door voldoende kennis van de diverse koersen die hierbij komen kijken ook met deze risico’s goud kopen en een mooie winst behalen. Niemand heeft immers gezegd dat goud een ideale korte termijn investering is en dat u door middel van fysiek goud kopen risico’s volledig kunt omzeilen.