Goudkoers

De aanschaf van goud met als doel dit te verzamelen of te beleggen betekend dat de prijs die u moet betalen niet vast staat. De prijs die in rekening gebracht wordt is immers afhankelijk van de goudkoers op het moment van aankoop. omdat deze koers de laatste jaren zo erg in ontwikkeling is, zal u aankoop van dag tot dag en zelfs van minuut tot minuut in prijs kunnen verschillen.

Dat de koers van goud niet vast staat is vooral bij online goud kopen goed te merken. De prijzen die u op de website van een goud webwinkel weergegeven ziet staan worden iedere paar minuten aangepast aan de hand van de actuele koers. Hierdoor zal er de nodige variatie in de prijzen zitten en daarom zal de prijs ook niet vast staan. Pas op het moment dat u een aankoop plaats zal de prijs die u moet betalen vastgezet worden aan de hand van de goudprijs van dat moment. Deze prijs zal dan gedurende een aantal dagen vast staan en in die tijd zult u aan uw betalingsverplichtingen moeten voldoen. Indien u hier niet in slaagt, zal de overeenkomst tussen u en de goud webwinkel komen te vervallen en is de aangehouden goudkoers niet meer van kracht. Bij een lokale handelaar werkt dit helaas iets anders, daar wordt niet altijd de prijs aan de hand van de actuele koers bepaald en staat deze vaak de hele dag vast. Natuurlijk zal men daarbij aan de veilige kant gaan zitten en daardoor zal de prijs van goud niet erg voordelig uitvallen.

De koers die gebruikt wordt bij het bepalen van de verkoop prijzen is de koers die vastgesteld wordt op de internationale grondstoffen beurs in New York. Op deze beurs handelen grote banken, internationale banken en grote beleggers in grote hoeveelheden goud. De goudkoers die daar bepaald wordt aan de hand van die handel wordt uitgedrukt in een aantal dollars per troy ounce goud. Het feit dat daar de dollar voor gebruikt wordt komt aan de enen kant omdat de beurs in New York staat en aan de andere kant omdat de dollar sinds jaar en dag een internationaal gebruikte valuta is. Deze dollar goudkoers wordt over de hele wereld gebruikt en dat is mogelijk omdat de dollar wereldwijd geaccepteerd wordt. Met de invoering van de euro en het daardoor ontstane Europese economische blok, wordt ook de goudprijs in euro weergegeven en als officiële koers gehanteerd. Toch zal de koers uiteindelijk in dollars bepaald worden en dat brengt ook gelijk de eerste variatie met zich mee. Het omrekenen van de dollar naar de euro vindt immers plaats aan de hand van de officiële wisselkoers van de dollar naar de euro. Omdat er ook levendig gehandeld wordt in valuta zal de goudkoers dus naast de uitkomst van de goudbeurs, onderhevig zijn aan de wisselingen in de valuta koersen. De koers van goud die gebruikt wordt om de verkoop prijzen te bepalen zal in het slechtste geval dus behoorlijk af kunnen wijken van de koers zoals die op de beurs is vastgesteld.

Dit is een onzekerheid waar u als particuliere of als kleine belegger niet onderuit komt. Niet iedereen heeft immers de mogelijkheid om in dollars te betalen en al zou u die wel hebben, dan nog moet de handelaar waar u zaken mee doet ook deze mogelijkheid hebben. Afgezien echter van de invloed van de wisselkoers, zal de goudprijs in euro echter wel de ontwikkelingen op de beurs in New York volgen. De valuta koersen schommelen minder sterk als de goudkoers en daarom zal deze altijd de meeste bepalende factor zijn als het om de prijs gaat die u zult moeten afrekenen. Aangezien u bij het fysiek goud kopen in euro’s af zult rekenen en ook de verkoop hoogst waarschijnlijk in euro’s plaats zal vinden zal het voor u echter helemaal niet zoveel uit hoeven maken of er een wisselkoers gehanteerd wordt. Als de goudprijs voor u te hoog is dan hoeft u niets te kopen en ook bent u bij het verkopen niet verplicht om een lagere prijs te accepteren. Het gaat er uiteindelijk immers om dat er verschil tussen de aankoop prijs en de verkoop prijs zit want dat is uw winst. Toch zal bij het bepalen van een geschikte aankoop prijs van goud een gedegen kennis van de officiële koers wel van pas komen. Doordat u zich hebt ingelezen in de ontwikkelingen van de dollar goudkoers weet u immers hoe de prijs zich historisch gezien ontwikkeld en wanneer u positieve en negatieve trends kunt verwachten.